miercuri, 18 martie 2015

Firul rosu


Micile gesturi duc la construirea unei relatii. Atunci cand intalnesti pentru prima data un om, esti atras de gesturi. De cele in care te regasesti, care te atrag, cele care iti displac. Aceste gesturi, cu timpul, creaza un cod intre parteneri, intre oameni, un cod ce poate fi descifrat doar de cunoscatori. Uneori, observand particularitatile acestor mici si aparent neinsemnate obiceiuri ma gandesc ca ele sunt liantul care impiedica relatiile sa nu se dezbine.

Revedeam acum cateva zile "When Harry met Sally" si intr-una din scene este urmatorul dialog:

" Harry Burns: You take someone to the airport, its clearly the beginning of the relationship. That's why I have never taken anyone to the airport at the beginning of a relationship.
Sally Albright: Why?
Harry Burns: Because eventually things move on and you don't take someone to the airport and I never wanted anyone to say to me, How come you never take me to the airport anymore?"

Si Harry are dreptate. Pornim intr-o relatie cu avant, facem gesturi mai mici sau mai mari de atentie si pretuire. Ne formam ritualuri specifice. Prea putine insa trec proba timpului si iti dai seama intr-o zi ca a trecut ceva vreme de cand n-ati mai dansat impreuna, ca n-ati mai flirtat unul cu celalalt, ca n-ati fost conectacti cu adevarat. Au disparut micile gesturi si au ramas doar momente de instrainare disimulata.

Desigur, o relatie este expusa la o multitudine de factori care o pot influenta incepand de la diferentele de personalitate ale fiecaruia si pana la grijile cotidiene si toata gama de factori externi. Insa, asa cum se intampla cu orice lucru bun, o relatie, pentru a rezista, are nevoie de munca si dedicare din ambele parti.

Realizam, ca intr-o relatie de lunga durata, o relatie care se presupune ca va dura chiar si o viata intreaga, partenerii sufera schimbari de toate felurile. Noi, oamenii, suntem programati genetic ca odata la 7 ani sa suferim modificari la nivel fizic si psihic. Astfel, ambii parteneri dezvolta noi comportamente care evident vor influenta rutina cuplului. De aici intrebarea "de ce nu mai esti ca la inceput?". 

Multe cupluri cad in aceasta capcana crezand ca micile modificari inseamna si alterarea iubirii, pentru unele chiar este o alterare si o instrainare pana cand constata ca noile lor versiuni nu se potrivesc impreuna. Cateodata disparitia micilor obiceiuri este un semnal de alarma dat cuplului. Ca individ iti dai seama foarte usor daca schimbarea provine dintr-o nevoie interna sau este influentata extern, asa ca stii cand sa spui "acesta sunt eu acum, nu pot reveni la ceea ce am fost, insa as dori sa ma cunosti asa cum sunt acum. Si sa ma iubesti."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu